PASCAL LASER - ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ PASCAL LASER 01

Το σύστημα laser PASCAL αποτελεί σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή της Laser φωτοπηξίας του αμφιβληστροειδούς. Η θεραπεία αυτή όπως εφαρμόζεται, μέχρι σήμερα, είναι χρονοβόρα, ιδιαίτερα κουραστική για τον ασθενή και τον οφθαλμίατρο και επώδυνη για τον ασθενή, ιδιαίτερα αν πρόκειται για παναμφιβληστροειδική φωτοπηξία.

Το PASCAL αναπτύχθηκε στο πανεπιστήμιο του Standford από την ομάδα του καθηγητή G. Palanker. Είναι ένα εξελιγμένο Laser στα 532 nm που οδηγείται από προηγμένο σύστημα κομπιούτερ ώστε, αντί για μια βολή κάθε φορά, όπως γίνεται στα συμβατικά μηχανήματα, να χορηγεί μία ακολουθία βολών στον αμφιβληστροειδή του ασθενούς. Η ακριβής θέση και ενέργεια της κάθε βολής, η συνολική έκταση του αμφιβληστροειδούς η οποία θα θεραπευτεί, αλλά και το pattern της ακολουθίας των βολών προκαθορίζεται από τον οφθαλμίατρο μέσω του λογισμικού του συστήματος.

Κύρια χαρακτηριστικά του PASCAL είναι :

Πολύ μικρής διάρκειας, εξαιρετικής ακρίβειας και χαμηλής ενέργειας βολές.
Διάρκεια βολής του PASCAL είναι 10 msec – 20 msec σε αντίθεση με τα 180 msec – 200 msec των συμβατικών Lasers. O μικρός χρόνος βολής έχει σαν αποτέλεσμα η τοπική βλάβη στον αμφιβληστροειδή να περιορίζεται μόνο στο μελάχρουν επιθήλιο και τους φωτουποδοχείς και να μην επεκτείνεται στην μεμβράνη του Bruch και στην στιβάδα των οπτικών ινών, όπως πολύ συχνά συμβαίνει με τα συμβατικά Lasers. Προκαλείται λοιπόν πολύ μικρότερη παράπλευρη βλάβη ανά βολή και εγκαύματα που δεν επεκτείνονται με τον χρόνο.

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ PASCAL LASER 02

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μικρότερη συνολικά βλάβη, πολύ μικρότερες πιθανότητες οιδήματος της ωχράς, μικρότερη διαταραχή στην προσαρμογή και καλύτερη νυχτερινή όραση. Επιπλέον, βολές αυτού του είδους δεν ενοχλούν σημαντικά τον χοριοειδή και έτσι προκαλούν σημαντικά μικρότερο πόνο στον ασθενή.

Αυτόματη αλληλουχία βολών με προκαθορισμένη διάταξη πάνω στον αμφιβληστροειδή.

Οι βολές κατανέμονται σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους. Αποφεύγονται με αυτόν τον τρόπο οι συρρέουσες Laser βολές με αποτέλεσμα καλύτερα οπτικά πεδία με λιγώτερες σκοτωματικές περιοχές. Οι πολλαπλές βολές χορηγούνται ταχύτατα, πχ ένα grid pattern 360˚ στην ωχρά ολοκληρώνεται σε 600msec, με αποτέλεσμα την δραματική περικοπή του χρόνου laser θεραπείας. Έχει υπολογιστεί ότι μια PΑΝ 1000 βολών που με την συμβατική φωτοπηξία διαρκεί 30-40 λεπτά με το Pascal μπορεί να ολοκληρωθεί σε 5 - 10 λεπτά.

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ PASCAL LASER 03

Συνολικά το PASCAL μετατρέπει μια μεγαλης διάρκειας και οδυνηρή για τον ασθενή θεραπεία σε μία σύντομη και σχετικά ανώδυνη επέμβαση.