ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ - ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Καταρράκτης ονομάζεται η θόλωση του φυσικού φακού του οφθαλμού και είναι το πιο συχνό αίτιο μείωσης της όρασης στον κόσμο. Τα συμπτώματά του είναι η μείωση της όρασης, το ξεθώριασμα των χρωμάτων και η δυσκολία του ατόμου στην καθημερινότητά του, αλλά μπορεί και να περάσει απαρατήρητος αν η θόλωση του φακού δεν είναι τόσο πυκνή. Όσο πυκνότερη είναι η θόλωση του φακού τόσο μεγαλύτερη είναι η ελάττωση της όρασης. Υπάρχουν πολλά αίτια για την εμφάνιση του καταρράκτη. Το συνηθέστερο είναι η ηλικία. Όσο μεγαλώνουμε είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουμε καταρράκτη (50% πιθανότητα σε άτομα ηλικίας 65-70 ετών και 70% σε ηλικίες άνω των 75 ετών). Άλλα αίτια μπορεί να είναι κάποιος τραυματισμός του ματιού (τραυματικός καταρράκτης) ή μια φλεγμονή, ο σακχαρώδης διαβήτης, φάρμακα όπως η κορτιζόνη και παθήσεις των ματιών όπως χρόνια ιριδοκυκλίτιδα, οξύ γλαύκωμα ή υψηλή μυωπία, το φως του ήλιου και η χρόνια επαφή με λάμπες φθορίου. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ο καταρράκτης εμφανίζεται κατά τη γέννηση (συγγενής καταρράκτης).

Ο μόνος τρόπος για την αφαίρεση του καταρράκτη είναι η εγχείρησή του. Με τη μέθοδο της φακοθρυψίας, ο καταρρακτικός φακός αφαιρείται και αντικαθίσταται από έναν μόνιμο, τεχνητό, ενδοφθάλμιο φακό μέσα από μικροσκοπική τομή, χωρίς ράμματα και ανώδυνα. Ο φακός αυτός παραμένει εφ’όρου ζωής, δεν απαιτεί συντήρηση ή αντικατάσταση. Η εγχείρηση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία που επιτυγχάνεται με σταγόνες. Δεν υπάρχει πόνος και διαρκεί περίπου 15-30 λεπτά. Δεν απαιτείται νοσηλεία, γίνεται αυθημερόν και ο χειρουργημένος σε 3 ώρες από την είσοδό του στην κλινική επιστρέφει σπίτι του. Η μετεγχειρητική πορεία είναι εύκολη και ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει τις απλές οδηγίες του γιατρού του που περιλαμβάνουν μερικά αντιβιοτικά κολλύρια και την αποφυγή για μία εβδομάδα σκονισμένων και βρώμικων χώρων, τριψίματος του ματιού, εισόδου νερού στο μάτι ή έντονης σωματικής άσκησης κλπ.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο γιατρός σας για εσάς πριν την επέμβαση είναι αν είστε διαβητικός και εφαρμόζετε ινσουλίνη, αν λαμβάνεται αντιγλαυκωματικά φάρμακα καθώς και αν παίρνετε Flomax (omnic η pradif) ή αντιψυχωσικά φάρμακα.