ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ - ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

Είναι μια σοβαρή κατάσταση η οποία απειλεί την όραση. Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας αποκολλάται, μέρος του ή όλος, από τον υποκείμενο στηρικτικό ιστό και παύει να λειτουργεί κανονικά.

Συμπτώματα:

Συμβαίνει αιφνίδια με απότομη μείωση της όρασης, θόλωση ή σαν μια «κουρτίνα» να κατεβαίνει από το πεδίο όρασής σας ή να έρχεται από τα πλάγια, αλλά μπορεί να δώσει προειδοποιητικά σημάδια όπως μαύρα στίγματα, φώτα να αναβοσβήνουν ή σωματίδια να αιωρούνται στο πεδίο της όρασής σας. Χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση προκειμένου να επανακτηθεί η χαμένη όραση.

Αίτια-Προδιαθεσικοί παράγοντες:

Αντιμετώπιση:

Πρέπει να είναι άμεση από εξειδικευμένο χειρουργό οπισθίου ημιμορίου. Τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την «επανασυγκόλληση» του αμφιβληστροειδή είναι διάφορα όπως σιλικόνη, διάφορα αέρια, σπόγγοι σιλικόνης, υαλοειδεκτομή. Ο γιατρός θα κρίνει ανάλογα με την κάθε περίπτωση τι θα επιλέξει. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μισή ώρα αλλά τα «μυστικά» για την επιτυχία της είναι δύο: 1) η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, 2) η πλήρης συμμόρφωση του ασθενούς στις οδηγίες που θα του δοθούν μετά την εγχείρηση. Το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 90%.